ÖZDENETİM

28.10.2021 213

Çocuğun Özdenetim Kazanması

Disiplinin temel amaçlarından biri çocuğa özdenetim kazandırmaktır. Özdenetim, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneğini kazanmasıdır. Anne ve babası yanındayken korktuğu için kurallara uyan onlar uzaklaştığında kurallara uymayan çocuklar, öz denetimlerini kazanamamışlardır. Bu nedenle çocuk, korktuğu için kurallara uymamalı kuralların değerini içselleştirerek yalnız başına iken de duruma uygun davranışları sergilemelidir.

Özdenetimi Geliştirmek İçin Yapılması Gerekenler

Koşulsuz Sevgi Vermek: Sevildiğini ve değer verildiğini hisseden çocuk, çevresinde konulan kurallara uygun davranışlar sergiler. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarını sevgilerini ve onlara değer verdiklerini bir koşula bağlamadan sunmalıdır.

Tutarlı Davranışlar Sergilemek: Çocuğun aynı davranışına farklı zamanlarda farklı tepkiler vermek çocuğun bocalamasına neden olur. Bu nedenle aileler çocuklara karşı davranışlarında tutarlı olmalıdırlar.

İletişimde Açık Olmak: İletişimde kullanılan kavramların çocuk tarafından anlaşılması önemlidir. Örneğin yanlış bir davranış,çocukla göz teması kurarak kesin bir ses tonu ile ifade edilmelidir.. Örneğin "Gürültü yaparak babanı rahatsız etmeni istemiyorum. Zira O, çok yorgun ve dinlenmesi gerekiyor" gibi.

Problem Çözme Becerisi Kazandırmak: Çocuklara problem çözme becerileri kazandırmak için; yapabileceği işlerle ilgili sorumluluk vermek, sorunlarını kendisinin çözmesi konusunda destek sağlamak, çeşitli problem durumları ve çözümleri ile ilgili örnekler sunmak gibi yöntemler kullanılabilir.

Özdenetim Ve Kurallar Hakkında Soru Cevap

1. Soru: Çocuğumuza koyduğumuz kuralları açıklamamızın ne gibi yararları vardır?

Cevap: Çocuklar nedenlerini bildikleri kurallara daha kolay uymaktadırlar. Bu nedenle çocuğa konulan kuralların nedenleri açıklanmalıdır.

2. Soru: Yetişkinler kural koyarken kuralın değişmeyeceğini nasıl ifade etmelidir?

Cevap: Konulan kuralın sınırları çok kesin olarak belirtilmelidir. Örneğin; "Sağlıklı olman için akşam dokuzda yatman gerektiğini seninle konuşmuştuk" ifadesi çocuğa kuralların değişmeyeceğine dair fikir verir. Bunun yerine "Peki bugün biraz daha geç yat" ifadesi çocukta kuralların duruma göre değişeceği inancını oluşturur.

3. Soru: Çocuğun olumlu davranışını takdir ederken nasıl ifadeler kullanmalıyız?

Cevap: Çocukla ilgilenen kişiler çocuğun davranışını açık bir dille övmeli, ne kadar beğendiğini belli etmeli, sevincini dile getirmeli ve yapılan olumlu davranışı takdir etmelidir.

4. Soru: Anne babalar kuralları uygularken nelere dikkat etmelidir?

Cevap: Anne babalar, çocuklarıyla ilgili bir konuda her zaman aynı şeyi düşünemeyebilirler. Fakat önemli olan, kuralların uygulanmasında anne babanın tutarlı davranmasıdır.

 

5. Soru: Kural koyarken çocuğun fikrini almanın ne gibi yararları olabilir?

Cevap: Çocuğun kurala uyması ve kuralı benimsemesi kolaylaşır.

6. Soru: Çocuklar koyulan bir kurala uymadığında ne yapılmalıdır?

Cevap: Yetişkinler kararlı tutumuna devam etmeli, çocukla tartışmamalı ve kural ile ilgili uzun açıklamalar yapmamalıdırlar.

7. Soru: Anne ve babaların tutarlı davranmaması çocukta ne gibi etki yapar?

Cevap: Çocuk, doğru ve yanlış davranışı anlayamadığı için bocalar.

8. Soru: Özdenetim nedir?

Cevap: Çocuğun kendi kendini yönetmesidir.

9. Soru: Olumlu disiplin nasıl bir aile ortamında gelişir?

Cevap: Olumlu disiplin sevecen, dürüst, samimi ve destekleyici aile ortamında gelişir. Bu ailede çocuk kendisine değer verildiğini bilir.

10. Soru: Olumlu disiplinde süreklilik neden önemlidir?



Cevap: Ailede konulan kuralların her durumda aynı olması çocuğun nasıl davranması gerektiğini bilmesini sağlar. Kurallar farklı durumda farklı şekillerde uygulanırsa çocuk ne yapacağını bilemez.