Erken Çocukluk Eğitiminin Önemi

28.10.2021 307

Erken çocukluk yılları, yaşamın en kritik dönemlerinden biridir. Bu süreç, kişiliğin temellerinin atılması, temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazanılması ile bireyin yaşamına doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle, yaşamın ilk yıllarında, çocuğun içinde bulunduğu fiziksel ve sosyal çevrenin onun gelişmesinde çok önemli rolü vardır. Bu çevrenin tesadüflere bırakılamayacak kadar ciddi, bilimsel ve sistematik bir organizasyonla yani eğitim ile yönlendirilmesi gerekir.

Eğitimin en önemli amaçlarından biri, hatta en önemlisi bireyin içinde bulunduğu ortama dengeli bir şekilde uyum sağlamasının gerçekleştirilmesidir. Bu uyumun sağlanmasına esas olacak sağlam temellerin erken çocukluk döneminde atılması gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Bu bakımdan "Erken Çocukluk Eğitimi" hayati bir önem taşımaktadır.

 

Aileler de Erken Çocukluk Yıllarında Eğitime Katılmalıdır

Doğum öncesi dönemden başlayarak ilkokul eğitiminin başladığı yıllara kadar devam eden erken çocukluk dönemi, gelişimin oldukça hızlı olduğu bir süreçtir. Bu süreçte çocuk, aile, akran, arkadaş, toplumun diğer bireyleri ve okulla karşılaşmaktadır. Çocuk, beceri ve alışkanlıklarını, içinde bulunduğu bu ortamlarda kazanabilmektedir. Bu nedenle, çocuğun istendik şekilde eğitilebilmesi için ailelerin de doğru bilgi ve uygulamalara sahip olması gerekmektedir. Ailelerin çocuk eğitiminde yetkin olmaları ve okul ortamında sunulan eğitimi doğru şekilde destekleyebilmeleri ancak erken çocukluk eğitimine katılmaları ile söz konusu olabilir. Çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda bilgilenen ve doğru uygulamaları kazanan aile bireyleri hem okul ortamında hem de çocukla bulundukları her ortamda çocuğun gelişimine olumlu katkılar sağlayabilmektedirler.

Erken yaşlarda başlayan eğitim, çocuğun gelişimi için çok önemlidir. Bebeklik döneminden itibaren sunulan nitelikli kreş ve anaokulu ortamları bu yüzden değerlidir. Aileler, olanakları ölçüsünde çocuklarının bu ortamlara katılımını sağlarlarsa, çocuğun kazanımı artar.

Çocuğun başarısında ailenin desteği önemlidir. Erken çocukluk eğitim dönemi, okul ile aile arasında paylaşılan bir sorumluluktur. Okulda verilen eğitim, evde desteklenirse, devamlılık sağlanmış olur ve çocuğun başarısı katlanarak artar.

Ailelerin, erken çocukluk eğitim kurumlarında pek çok etkinliğe katılmaları beklenmektedir. Aileler, öğretmenin rehberliği ve denetiminde, istek, bilgi ve becerileri doğrultusunda, etkin bir şekilde eğitime katılabilirler. Eğitime katılım sürecinde, öğretmen öncelikle ailelerin ilgi, bilgi ve ihtiyaçlarını belirler. Aile bireylerini ve aile ortamını eğitim amacı ile tanıdıktan sonra gerekli gördüğü konularda onların eğitim almasına yardımcı olur. Okul ortamında eğitime katılmaya hazır hale gelen aileler için günlük eğitim akışında ve eğitim ortamında uygun hazırlıkları yapar.

Yapılan ön hazırlık ve eğitim ile aileler oyuncak, kukla, kitap gibi eğitim araçları hazırlayabilirler. Aileler; alan gezileri ve açık hava etkinliklerinde çocukları gözetim altında bulundurabilirler; sosyal organizasyonlarda görev alabilirler; dinlenme, beslenme gibi rutinlerde ve eğitim ortamını hazırlamada öğretmene yardım edebilirler; oyun, Türkçe, müzik, matematik, fen, sanat, okuma-yazmaya hazırlık gibi eğitim etkinliklerini öğretmen rehberliğinde uygulayarak programa etkin bir katılım sağlayabilirler.

Aileler, okulda öğretmenin rehberliği ve denetimi ile eğitime katıldıkları gibi, okul dışında da çocuklarına gösterdikleri doğru uygulamalarla eğitime katılmaktadırlar. Ailelerin okul dışında eğitime katılmaları, öğretmenin desteği ve eğitimi ile istendik düzeyde olmaktadır. Bu amaçla öğretmen, ailelere çocuk gelişimi, eğitimi ve bu konuda kullanılacak araç-gereçleri hazırlama, temin etme konularında bilgi ve uygulamalara yönelik eğitimler vermektedir. Öğretmenin sunduğu bu eğitimlerden yararlanan aileler, çocukları ile doğru iletişim kurarak, doğru davranış geliştirme stratejilerini uygulayarak, her durum ve ortamda çocuğun tüm gelişim alanlarını destekleyerek, öğretmen ile düzenli bilgi alışverişinde bulunarak çocuğun eğitimine önemli katkılar sağlamaktadırlar.